Dus de geruchten zijn waar…? We vrezen het

Beste mensen, 04 july 2015 is het zo ver; de start van de ICELAND120 Ultimate 5 Day Adventure Challenge. 120 hours non-stop, 600 km across Iceland, 2+ person teams, 6 disciplines.

Een race van 5 dagen dwars door het ruige IJslands landschap. Teams van minimaal 2 personen die navigerend met kaart en kompas en 6 disciplines, met ruim 20 uur daglicht en temperaturen tussen de 0 en 15 graden, strijden om de titel. Zaterdag 4 juli verzamelen we in cafe Kex in Reykjavik.

De race kost slechts 250e pp excl. vliegticket & mountainbike.
Het laatste weekend van maart (27-29 maart) organiseren we ‘get a taste’ weekend op de Veluwe, zodat jij weet welke stijl je kan verwachten. Dit weekend is ook nog bij de prijs inbegrepen.
Schrijf je daarom zo snel mogelijk in, maar voor 1 maart want dan sluit de inschrijving.

Wat deze race uniek maakt is meer dan alleen de locatie. Vanaf het moment dat de race start zal er geen organisatie meer zijn. Je zal weliswaar op sommige momenten begeleid worden door een externe partij, maar tot de finish sta je er als team alleen voor. Daarna mag je weer het handje van de organisatie vasthouden en zullen we afsluiten met een vet evenement.

Even concreet; wat houdt dit in?:
Het betekent dat het enige waar je op terug kan vallen je teammaatje(s) is/zijn. Wat er ook gebeurd; als team zorg je ervoor dat jullie samen de finish halen (uiteraard in oprecht serieuze gevallen zal er de SAR Iceland zijn).
Je moet het eigenlijk zien als dat je met je team voor een week gaat wandelen op IJsland/ Noorwegen en tussendoor slaapt in je eigen tent. Als je dat, als team!, aankan dan is deze race wat voor jou en willen we je van harte uitnodigen mee te doen. Zo niet, dan is dit niet iets voor jou.

Het is toch een race? Waarom is wandelen dan genoeg?
Dat is meer zo geschreven over dat je dan de juiste instelling hebt; dat je capabel genoeg bent. Je fysieke gesteldheid zal vervolgens bepalen hoe ver je komt. Kan je in het dagelijkse leven maar een dag sporten en lig je er dan 4 dagen af, dan is de ICELAND120 waarschijnlijk zonde om je geld aan te besteden.
Let wel, dit betekent ook niet dat je een superatleet hoeft te zijn. Er zullen vele locaties zijn waar je als team naartoe moet navigeren. Deze zullen echter in een wolk om vaste korte route liggen. Elk team kan op de dag zelf bepalen hoe goed zij zich voelen en hoeveel punten ze gaan pakken. Voel je je slecht; loop en fiets je de korte route (totaal moet goed te doen zijn in 80u), voel je je goed; ga je helemaal los. Wel zijn er vaste activiteiten en dus locaties waar je op tijd bij moet zijn om daar de extra punten van te krijgen. Je kan dus als team niet te veel risico nemen; dan kan je zomaar flink in de min te komen staan terwijl je je stinkende best hebt gedaan.
Dit laatste is meteen ook voor jou een argument om aan je oriëntatie skills en timemanagement skills te gaan werken; zo maakt het minder uit dat je fysiek misschien niet de beste bent. En voor diegene die zich altijd met anderen vergelijken; heb je ooit al een 5-daagse run tegen anderen gedaan? In een team? Juist; de ICELAND120 zal geen saaie uitslagen kennen.

Prima, maar oké. Zijn er dan helemaal geen veiligheidsnetten?:

Jawel, die zijn er wel.
De eerste dag van de race zullen alle spullen, die de deelnemende teams niet mee willen dragen tijdens de race, meegenomen worden naar een vast bekend punt; de SAFE point. De SAFE point is de veilige thuishaven zoals de naam al aangeeft. Hier gaan geblesseerde of vermoeide teams heen als racen niet meer lukt. Dit punt zal ten alle 5 dagen in een redelijke straal van de af te leggen route liggen en is dus altijd haalbaar.
Verder zal er na 2,5 dag racen op dit punt een rustpunt zijn. Teams kunnen hun moment pakken om spullen te drogen, spullen te wisselen, bij te eten of slapen of waar ze ook zin in hebben. Dit zal tevens een moment zijn om gezellig samen te komen en alvast de eerste verhalen te delen. Voornamelijk zal dit zijn om te kijken of alle teams nog functioneren en er überhaupt zijn (toch een klein stukje organisatie dus eventjes).
Na deze break kan iedereen met nieuwe energie en strategieën (en mogelijk zelfs samenwerkingen?) de laatste twee dagen volbrengen en weer finishen op deze SAFE point.

Oftewel?:
Juist, dit betekent dat je 5 dagen op de loop/ uitdagende zaken/ mountainbike bent. Dit betekent dat je per nacht minimaal 4 uur slaapt in je tentje/ tarpje/ heldere hemel? Dit betekent dat je moet kiezen voor gasbrander mee/ firesteel/ of alleen maar repenrepenrepen? Dit betekent dat je moet gaan trainen op hardlopen/ mountainbiken/ oriënteren, oriënteren.
Gelukkig betekent dit ook dat je nog driekwart jaar hebt en dat je eventueel de laatste minuut nog je strategie kan kiezen.

Verder?
Gevolg is dat je dit zeker nooit gaat vergeten en dat jij nu allermeest aan het twijfelen bent over wie jouw partner gaat zijn!

We zien je reacties en eerste vragen graag verschijnen.

Uiteraard gaan er nog een hele hoop details volgen

 

5 thoughts on “Dus de geruchten zijn waar…? We vrezen het”

    1. Dag Ward, dank voor je reactie. We hebben net een update geschreven, wat hopelijk een beter beeld geeft. Wij (Frank Baas & ik) zijn beide outdoor enthousiastelingen. Het is voor ons de eerste keer dat we een dergelijke intense race organiseren. Maar dit soort terrein is ons zeker niet onbekend, zo heeft Frank de buitensport vereniging van Delft opgericht.

      We hadden zelf het plan om aan een adventure race mee te doen, maar vonden de meeste races te duur en te massaal. Vandaar het idee om het zelf toen, met zo min mogelijk organisatie en zoveel mogelijk avontuur. De race moet meer het idee geven dat we met een stel ‘vrienden’ dit avontuur starten. Het zullen dus voornamelijk vrienden, en vrienden van vrienden zijn die mee zullen doen. Als het wat voor jullie is, dan zijn jullie meer dan welkom en horen we het graag!

Leave a Reply